Edetària blanc 2005, d’Edetària

GARNATXA BLANCA PER A INICIATS

En una de les últimes trobades del grup Anem a Beure, realitzat a casa de la Montse, vaig portar aquest peculiar vi blanc de la Terra Alta, centre mundial de la Garnatxa Blanca, varietat mediterrània que m’encanta. Vaig ésser previsor, ja que sabia que s’havia d’airejar i el vaig obrir hores abans. No va passar desapercebut i, com les coses i les persones realment interessants, o s’odia o enamora. Demostració que un vi blanc mediterrani pot estar en plena forma als 7 anys de vida.

————————————————–

FITXA TÈCNICA:

Tipus de vi: blanc

Collita: 2005

Celler: Edetària (www.edetaria.com)

Zona: DO Terra Alta

Varietats: Garnatxa Blanca i Macabeu

Alc.: 13,5 %

Preu: 18-20 €

————————————————–

NOTA DE TAST:

Anem al que ens interessa. Es tracta d’un vi fermentat en barrica i provinent d’un raïm molt concentrat. D’entrada molt tancat, amb certes aromes de reducció. Sempre presents notes d’hidrocarburs (gasolina, goma cremada…), a l’estil dels rieslings, i a poc a poc sobresurten les notes varietals de la garnatxa (herbes de muntanya tipus ginesta) i la fruita (madura, amb notes de pansificació, a orellana) però amb frescor.

En boca és potent. Glicèric, ample i amb bona acidesa. Molt persistent i amb bouquet a criança.

Un vi estructurat i potent que vol plats contundents. Intueixo que quedaria fantàstic amb un arròs de conill amb romaní o un guisat de pollastre, així com peixos greixosos a graella. En el tast va funcionar molt bé, si no m’equivoco, amb formatges curats. Crec que li aniria molt bé també una torta del Casar amb melmelada de préssec… O sol.