Tatin de poma i botifarra negra

DOLÇA I SALADA (6-8 pers, 60m)

La botifarra negra i la poma són una combinació que funciona. Això és així i punt! Així que per què no fer una tatin que combini ambdós ingredients com a aperitiu? El resultat és sorprenent i funciona molt bé en racions individuals.

 

INGREDIENTS

  • 6 pomes golden
  • 1 botifarra negra
  • 1 placa de pasta de full
  • Mantega
  • Sucre
  • Sal

 

ELABORACIÓ

> Pas 1
Pela les pomes i talla-les per la meitat tot retirant-ne el cor. Salta-les amb mantega en una paella i quan comencin a estar daurades per fora, afegeix-hi una mica de sucre per sobre. Segueix saltant-les uns minuts més, afegeix raget d’aigua per recupera el sucre i quan es comenci a evaporar retira-les a un plat i deixa-les refredar.


> Pas 2

Mentre es refreden les pomes, posa 3 o 4 cullerades de sucre en una cassoleta i porta-la al foc. Deixa que el sucre es fongui i s’enfosqueixi una mica. Quan tingui un color atractiu, retira del foc i aboca el caramel dins de motlles individuals (pots utilitzar les cassoletes de de fang per a al crema catalana).


> Pas 3

Retira la pell de la butifarra negra i talla-la a llesques fines. Talla les pomes a llesques no molt gruixudes. Cobreix la base dels motlles amb la poma i la botifarra de forma intercalada i radial, fent una flor.


> Pas 4

Quan tinguis el farciment posat, sala’l lleugerament i cobreix amb la pasta de full i retalla’n-ne les vores. Fes-li un foradet al centre i posa al forn ja calent a uns 180ºC. Deixa coure per a què la massa s’infli i sigui ben daurada. Quan sigui feta, retira-la del forn i desemmotlla-la tot girant el pastís en un plat com si es tractés d’una truita, de tal forma que la massa quedi a sota.

 

PER BEURE

> Vi
Un bon escumós de llarga criança. O un vi enrancit i una mica dolç, com un ranci de De Muller o el vi de missa de la mateixa casa.

> Cervesa
Tasta una cervesa d’estil trapista: perfumada, amb notes de caramel i dolcenca, com una Rochefort o una Kwak.