Carxofes amb sal de pernil

BENEÏT VEGETAL D’HIVERN (6 pers, 35 m + 2 hores de cocció del pernil)

M’encanten les carxofes, per la seva textura, el seu gust únic… I segurament perquè són realment un producte de temporada, la qual cosa no dóna temps a avorrir-les i les envolta d’aquesta aura d’exclusivitat, encara que no són cares. Les més cèlebres a casa nostra són les del Prat. Sí, sí. On està l’aeroport, últim vestigi d’un passat agrícola que desapareix poc a poc. Almenys s’han endut l’Eurovegas ben lluny.

 

INGREDIENTS

  • 1 kg de carxofes
  • 50 g de pernil salat tallat a llesques fines
  • troncs de julivert
  • Oli d’oliva
  • Suc de llimona
  • sal

 

ELABORACIÓ

> Pas 1
Per a la sal de pernil, retira’n el greix dels voltants i reserva’l. Posa les llesques de pernil en una safata i posa-les al forn a uns 80ºC durant 2 hores. Ves obrint la porta del forn per ajudar que el vapor se’n vagi. Treu-les del forn, asseca’n el greix que suen amb paper de cuina. Quan es refredin, quedaran cruixents. Tritura-les amb la batedora o termomix fins aconseguir una pols fina i reserva-ho en un tupper ben tapat per evitar que s’humitegin.

 

> Pas 2
Posa el greix de pernil (procura que sigui blanc i evita el groc, que és ranci) en una cassoleta amb un raig d’oli. Posa-ho al foc ben suau i deixa que el greix es vagi desfent fins que quedi com una cotna seca. Reserva-ho.

 

> Pas 3
Neteja les carxofes i pela-les. Comença traient les fulles més verdes i la part més dura de la cua. Amb el Ganivet, talla la resta de fulles verdes fins obtenir fulla i carn blanca. Pela també l’exterior de la cua fins que sigui tendra. Durant aquest procés ves mullant la carn de carxofa amb suc de llimona per a evitar que s’oxidi i, en acabat, deixa-les en aigua freda amb els troncs de julivert. Talla les carxofes a quarts i retira’n els pèls interiors.

 

> Pas 4
Cou les carxofes al vapor o en aigua bullint amb sal fins que siguin al dente. Escorre-les bé, pinta-les amb el greix i arrebossa-les amb la sal de pernil.

 

PER BEURE

> Vi
Les carxofes són molt difícils de maridar… Així que tria el vi que més t’agradi, et menges primer les carxofes i una estona més tard comences amb el vi. Per a més concreció, pot funcionar un Gewurztraminer o un Riesling.


> Cervesa

Això ja és una altra cosa. Escull una cervesa ben amarga i torrada: entre la carxofa i el pernil, hi anirà de conya.