Somnis complerts

Tres-germans_bosc1_bis-1024x522

 

Des de fa un cert temps he notat certa moda per unir gastronomia i art: música i vi, cuina i arts escèniques… En general aquest tipus de coses me les miro amb certa reticència. Em sembla que hi ha molt d’esnobisme en tot això, a vegades certa grandiloqüència per part dels “artistes” i tot sovint una espècie  “i què ens inventem ara?”

Ho dic amb tot el respecte que em mereixen iniciatives com El Somni del germans Roca (no tant per l’obra en sí, sinó per ells) o la meva última gran descoberta, el programa de Radio3 Placeres Mundanos (del qual m’ha informat la Maria, una de les meves dealers culturals).

A Placeres Mundanos, el presentador Orlando Lumbreras (no crec que sigui el seu nom de veritat…) ens presenta personatges amb un peu en la gastronomia (tot sovint en el món del vi) i l’altre a la cultura (tot sovint en la música). Un productor de vi roquer, un periodista especialitzat en música i alhora en vi, una cantant i sommelier… Ens parlen del vi que fan, d’allò que cuinen i ho “mariden”  amb una cançó.

Un dels meus somnis recurrents és el que la gastronomia, en la nostra societat, acaba per ésser una forma més de cultura. Amb aquest programa se’ns apropa i se’ns situa al mateix nivell gastronomia i altres expressions culturals sense dogmatismes, sense pedantismes, sense algú que ens digui què hem de menjar, escoltar, beure o mirar.

Un somni recurrent que ara se’m fa realitat.